Forside > Videndeling > Viden – historie

Viden – historie

Vidensmedier:

Med udsnit fra ”Nye Vidensmedier”[1]

Udviklingen fra da bøgerne fyldt med viden –  fra ”moderniteten” til hyperkompleksesamfund.
Fra oplysningstiden, som baserede ny viden på videnskab,fornuft og sanselige iagttagelser. I det moderne samfund var det centrale mediebogen, hvor stabil autoritativ viden kunne publiceres. Samlinger udbygges påbiblioteker m.m.
Opbrud fra det moderne samfund i det 20.århundrede indebar at ny viden akkumulerede lang hurtigere end tidligere. Det blev vanskeligt at opbygge samlinger og biblioteker med sikker og autoritativ viden. Viden måtte nu tilegnes og gentilegnes under stadig refleksion.
Den informationsøgende er ”blevet sin egen encyklopædist. Med Web 2.0 tjenester er Wikipedia med efterhånden 10 år på bagen kunne man sige den informationssøgende går fra encyklopædist til wikipedist.

På Gyldendals hjemmeside ”Den store Danske” kan man melde sig som wikipedist.[2] Det er ikke kun eksperter der kan nu kan være med. Validiteten på disse har forbløffet eksperter. I andre sociale medier udnyttes nettets kommunikative faciliteter som stadig udbygges – brugerne er samtidigt blevet producenter af viden og vidensdelere. Mediekompetence er ikke kun at afkode, men også at indgå i netværkets dialoger. Også som underviser lægger anvendelsen af digitale netværksmedier som vidensmedier op til langt mere (inter)aktiv og dialogisk mediering.

Med udgangspunkt i mennesker, som har svært ved det boglige og dermed også begrebsdannelse –  tilegnelse af viden gennem i særdeleshed skriftsproget er det en udfordring for en del af befolkningen. (udviklingslande – med analfabeter og samtidigt dårlige eller ingen mulighed for netadgang kunne man forestille sig større og større forskel i videns kompetencer. Større forskel mellem de der har * og dem der ikke har *. Hvordan disse forskelle udlignes (naturens lov***) uden vold og terror. ****

Reklamer
Kategorier:Videndeling Tags: ,
  1. Endnu ingen kommentarer.
  1. No trackbacks yet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: